Themafonds Surinaams Erfgoed
Suriname heeft tal van prachtige monumentale panden. Helaas verkeren sommigen daarvan in slechte staat. Daarom hebben Stadsherstel Suriname, Stadsherstel Amsterdam en het Prins Bernhard Cultuurfonds de krachten gebundeld en Themafonds Surinaams Erfgoed opgericht. Het doel is om Surinaams erfgoed te behouden voor de toekomst. Ook u kunt een steentje bijdragen door te doneren aan Themafonds Surinaams Erfgoed.
Waarom is het opknappen van Surinaams erfgoed belangrijk?
Geschiedenis wordt deels verteld door de historische gebouwen van het land. Erfgoed is onmisbaar voor de ontwikkeling van historisch besef. De panden die worden opgeknapt, hebben stuk voor stuk een bijzondere geschiedenis of functie.
Wat is uw bijdrage waard?
Het Cultuurfonds ondersteunt vijf bijzondere restauratieprojecten van historische panden in Suriname. Het streefbedrag vanuit donaties is 40.000 euro. Zodra dit doel is bereikt, zal het Cultuurfonds dit bedrag verdubbelen naar 80.000 euro. Hiermee wordt het huidige tekort voor de restauratiekosten gedekt.
Met uw donatie draagt u bij om de restauratiebijdragen te verdubbelen. Hiernaast ziet u hoeveel van het streefbedrag er al is opgehaald, en hoeveel donateurs u voorgingen. Lees hieronder meer over de bijzondere Surinaamse panden.
Voor welke erfgoedprojecten zet Themafonds Erfgoed Suriname zich in?
Noorderstadskerk
De Noorderstadskerk werd in 1906 gebouwd samen met de nabijgelegen pastorie en de zondagsschool. De kerk is 13 meter breed en valt op door de markante spitse vorm van de toren, die maar liefst 25 meter hoog is. De tegenhanger van de Noorderstadskerk was de Zuiderstadskerk. Deze kerk is in de jaren ‘80 gesloopt.
De Noorderstadskerk, het parochiegebouw en de school zijn gebouwd op een stuk terrein dat in 1744 in gebruik was als militaire en matrozenbegraafplaats van Paramaribo. In het najaar van 2019 heeft de kerk bliksemschade opgelopen. Enkele rabatplanken en steunbalken zijn versplinterd geraakt. Ook zijn enkele leien losgeraakt. De toren van de kerk helt al enkele jaren en zal worden rechtgezet. De kerk is nog steeds in bezit van de Evangelische Broedergemeenschap. (Foto: Stephen Fokké)
Gevangeniscomplex
Het gevangeniscomplex is net als de Blikslagerij onderdeel van het Openluchtmuseum. Het werd gebruikt als gevangenis vanaf 1872, een kleine tien jaar nadat de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Het gevangeniscomplex was tot 1982 (110 jaren) de belangrijkste gevangenis van Suriname.
Tegenwoordig wordt het als expositieruimte gebruikt om de migratiegeschiedenis van Suriname te belichten. Zo is er ruimschoots aandacht voor Javaanse en Hindoestaanse Surinamers. Werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van verroeste ijzeren delen, het verstevigen van muren en het vervangen van de rotte houten loopbrug.
De kathedrale pastorie
De kathedrale pastorie maakt deel uit van het bisschoppelijk erf van de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal. Deze kathedraal is een unieke, volledig houten kerk. De pastorie is in 1865 in gebruik genomen. Een periode heeft de Nationale Volksmuziekschool erin gevestigd gezeten, in 2018 heeft het bisdom besloten de pastorie weer in gebruik te nemen. Vanwege de weersomstandigheden (zon, slagregens en hoge luchtvochtigheid) moet de westzijde elke twee jaar geschilderd worden. Dat is waar Themafonds Surinaams Erfgoed bijspringt. (Foto: Stephen Fokké)
Poortgebouw
Het Poortgebouw is een onlosmakelijk onderdeel van het erf van de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal. Het houten poortgebouw vormt de markante doorgang naar de kathedraal. Bezoekers lopen er doorheen om naar de kerk te gaan. Op het moment staat het Poortgebouw er verwaarloosd bij. Het hele gebouw wordt geschilderd en hersteld, zodat het toekomstbestendig is.
Prinsessenstraat 47
De houten middenstandswoning uit 1912 op de Prinsessenstraat 47 is volgens Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname monumentwaardig. Er zit een bijzonder verhaal aan vast: de bouwer van het huis, Coenraad van der Kuyp, was zoon van een Nederlandse vader en Surinaams Joodse moeder. Van der Kuyp stierf op 105-jarige leeftijd als de oudste man van Suriname.
Het houtwerk, het dak en zelfs het interieur van de woning zal worden hersteld. Na de restauratie wordt het pand verhuurd door Stadsherstel Suriname, die de eigenaar is.
De Blikslagerij
De Blikslagerij is een 19e eeuws houten gebouw in het Openluchtmuseum in Fort Nieuw Amsterdam. Fort Nieuw Amsterdam is in 1734 gebouwd door slaven als verdedigingswerk voor de achterliggende plantages. Tegenwoordig wordt in het Openluchtmuseum de geschiedenis van Suriname verteld, met wisselende en permanente tentoonstellingen als ‘Verhalen van oud-strijders en ex-militairen Suriname’ en ‘Geschiedenis van de slavernij. In Kruithuis 1778’.
In de Blikslagerij is de bibliotheek van het Openluchtmuseum ondergebracht, met vooral boeken over Suriname en de etnische groepen in het land. De restauratiewerkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van kapotte ramen, dakgoten en rotte balken.
Start fundraising!
View allCreate your fundraising page or join a team with friends, co-workers, your sports team or class mates. Take a look at these inspiring examples.